اصول طراحی لوگو چیست و چرا رعایت کردن آنها به افزایش مشتریان منجر می‌شود؟

بیشتر افراد، وقتی به یک برند فکر می‌کنند، اول از همه لوگو گرافیکی آن برند را به یاد می‌آورند. بی‌تردید برند خیلی فراتر از یک لوگو است، با این وجود، لوگو یکی از برجسته‌ترین اجزای هویت یک برند است. به علاوه، بعد از انتخاب نام برند، مراحل و اصول طراحی لوگو یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های خلاقانه است.
چطور می‌توانید با استفاده از طوفان فکری‌ایده‌پردازی کنید؟ چطور می‌فهمید‌ایده‌ها مناسب برند شما هستند یا نه؟ در این مقاله از مجله عاج به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم و بعد از بررسی منابع گوناگون به صورت خلاصه ۱۰ مرحله که از اصول طراحی لوگو هستند را معرفی و نحوه اجرای هر گام را نشان می‌دهیم.

در ادامه با ما همراه باشید.

اگر به این فکر می‌کنید که چطور باید لوگو طراحی کنید، از این راهنمای گام به گام مراحل طراحی لوگو استفاده کنید تا خلاقیت خود را به کار بگیرید، از قدرت ذهنی جمعی تیم‌تان هم استفاده کنید و چیزی را بیابید که حقیقتاً بازتاب برندینگ شما باشد.

اصلاً لوگو چیست؟

پیش از هرچیز، اجازه دهید در مورد خود کلمه لوگو بحث کنیم. بیشتر افراد زمانی که از عبارت لوگو گرافیکی استفاده می‌کنند، منظورشان برچسب تصویری یک برند است: نماد، کلمه و یا ترکیبی از هر دو. با این وجود، تعاریف مشخصی وجود دارد:
لوگومارک: تصویری که یک برند را معرفی می‌کند (مثلاً تیک معروف نایکی و یا سیب اپل).
لوگوتایپ/وردمارک: نام برند که با فونت طراحی شده نوشته می‌شود (مثل نوشته معروف روی کوکاکولا و یا فونت ساده گوچی).
آرم ترکیبی: این یعنی قرار گرفتن هردوی لوگوتایپ و وردمارک در کنار همدیگر (مثل چیزی که در پوما می‌بینیم).
حالا که گزینه‌های بیشتری برای برندینگ بصری – از فاویکون (Favicon) تا عکس کاور فیسبوک – وجود دارد، شرکت‌ها بیشتر از هر سه این موارد استفاده می‌کنند. در این مقاله، در مورد لوگومارک و لوگوتایپ حرف می‌زنیم و فرض می‌کنیم که شما قصد دارید یک لوگو ترکیبی درست کنید. به این ترتیب، راهنمای اصول طراحی لوگو را ادامه می‌دهیم.

اصول طراحی لوگو کدام موارد هستند؟

یک طراحی لوگو خوب بر پایه همکاری تیمی و ارتباط استوار است. گام‌هایی که در این مقاله ارائه شده است، به شما کمک می‌کند خروجی خلاقیت خود را به حداکثر برسانید و با اتکا به آموزش در این پروسه به صورت شهودی پیش بروید. با توجه به تیمی که دارید، ممکن است لازم باشد تعداد دفعات بیشتری بازخورد بگیرید، به همین دلیل، هرطور نیاز دارید می‌توانید این گام‌ها را تغییر دهید و بهینه‌سازی کنید.

مرحله اول: مشخص کنید چه کسانی در طراحی دخیل هستند

لوگو شما (به عنوان بخشی از هویت بصری) ابزار مهمی برای برندینگ شماست، به همین دلیل مهم است که مسئولان و تصمیم‌گیرانی که روی برند شما نظارت دارند، در روند طراحی دخیل باشند. این به آن معنا نیست که آن‌ها هم باید‌ایده‌های خودشان را ارائه کنند، بلکه معنی‌اش این است که شما باید این افراد را در جریان قرار دهید.

چطور این کار را انجام دهید؟

ببینید در هر مرحله باید چه افرادی در روند طراحی دخیل باشند و مطمئن شوید قبل از این که هر مرحله را رد کنید، تأییدیه همه‌ی آن‌ها را می‌گیرید. باور کنید چیزی آزاردهنده‌تر از این وجود ندارد که مجبور شوید به خاطر این که یک نفر پای یکی از طراحی‌های اولیه لوگو را امضا نکرده است، همه چیز را از اول شروع کنید.

مرحله دوم: هویت برند را بررسی کنید

چه در حال همکاری با یک آژانس تبلیغاتی باشید و چه در داخل شرکت خود طراحی کنید، این یکی از اصول طراحی لوگو شما خواهد بود. بررسی برند به شما کمک می‌کند تا درک عمیقی از آن داشته باشید و به هویت برند خود (اهداف، چشم‌انداز، ماموریت و ارزش‌ها)، پرسونا‌ها، پیام و هویت بصری دست یابید. این کار، مخصوصاً زمانی که قصد تغییر برند دارید، به شما کمک می‌کند بفهمید چه کسی هستید و چطور باید تکامل یابید.

چطور این کار را انجام دهید؟

از مقاله‌های آموزشی مربوط به هویت برند استفاده کنید. دقیق باشید و تمام مراحل را انجام دهید. بخش عمده این اطلاعات در بریف خلاقانه شما دیده می‌شود (مرحله سوم را ببینید)

مرحله سوم: جایگاه بریف خلاقانه در اصول طراحی لوگو

در صورتی که تیم شما نتواند به یک تصمیم مشترک برسد و یا شما نتوانید توجیه کنید که چرا یک لوگو به خصوص، خوب است، روند طراحی لوگو می‌تواند دردسرساز شود. به همین دلیل داشتن یک بریف خلاقانه، ابزاری کلیدی برای هماهنگی تیم شما و همسو کردن دیدگاه آنهاست.
بریف اساساً چکیده‌ای از بررسی برند است و با پاسخ‌های آن می‌توانید طراحی را جهت دهی کنید. یک مدیر خلاقیت و یا مدیر پروزه معمولاً کسی است که این بریف را تهیه می‌کند، اما تمام کسانی که با مراحل طراحی لوگو سروکار دارند باید با این سند آشنایی داشته باشند.

چطور این کار را انجام دهید؟

یک بریف مناسب که با هدف تسهیل اصول طراحی لوگو طراحی شده باشد شامل این موارد است.

  • عنوان: عنوان پروژه، سایت یا کمپین
  • خلاصه: چکیده نکات کلیدی لازم برای طراحی
  • بودجه: تعیین میزان بودجه برای طراحی
  • زمان‌بندی: زمان‌بندی مراحل طراحی لوگو
  • پرسونا: معرفی پرسونا‌های مخاطب برند
  • معیار‌های اندازه‌گیری: فرمول‌های اندازه‌گیری موفقیت
  • پیام‌ها: پیام‌های مستتر در لوگو
  • لحن: نحوه انتقال احساسات از طریق لوگو
  • تسک‌های مرتبط: تعیین اقدامات مرتبط
  • سایر ملاحظات: بررسی رقبا، تحلیل تجربه‌های گذشته، معرفی منابع و نرم‌افزار‌های مفید در طراحی لوگو

مرحله چهارم: یک جلسه طوفان فکری آزاد برگزار کنید

طوفان فکری (Brain Storming) می‌تواند بهترین بخش از اصول طراحی لوگو باشد، یا این که می‌تواند قسمت عذاب‌آور ماجرا باشد. برای این که کمی تنش و آشفتگی را کم کنید، پیشنهاد ما برگزاری چندین جلسه طوفان فکری است که هرکدام هدف متفاوتی داشته باشند. نکته مهم این است که در پایان هر کدام از این جلسات طوفان فکری، چیز قابل ارائه‌ی درستی داشته باشید تا بتوانید وارد گام بعدی شوید.

چطور این کار را انجام دهید؟

در این جلسه طوفان فکری آزاد، هدف شما خلق مجموعه کلماتی است که برند را به بهترین شکل توصیف می‌کنند و ذاتاً تصویری هستند (در این مرحله طراحی اولیه ندارید). مدیر خلاقیت، مدیر پروژه و هر کسی که در مورد برند اطلاعات دارد در این جلسه شرکت می‌کند. برای این مورد هرچه تعداد ذهن بیشتری درگیر شود، بهتر است. به همین دلیل حتی می‌توانید از بخش حسابداری و یا منابع انسانی هم کسانی را اضافه کنید.
تیم خود را جمع کنید و یک تخته وایت برد آماده کنید. ۵ الی ۷ کلمه توصیفی درباره برند را روی تخته بنویسید (مثلاً دوستانه، کمک‌رسان، با اشتیاق و.. ) به همه ماژیک بدهید و بعد در یک تمرین جمعی برای پیدا کردن کلمات مشابه و یا کلماتی الهام گرفته از چیز‌هایی که شما نوشتید، دیگران را درگیر کنید (مثلاً دوستانه = مهربان، سخاوتمند، پرورش‌دهنده و… ). افراد حاضر را ترغیب کنید تا جایی که می‌-توانند کلمه اضافه کنند.
بعد از اتمام این تمرین، مدیر خلاقیت و یا مدیر پروژه‌ی شما کلماتی که بیشتر تصویری هستند را انتخاب می‌کنند. این کلمات در مرحله بعدی استفاده می‌شوند.

مرحله پنجم: یک جلسه طوفان فکری برای طراحی اولیه برگزار کنید

اگر اولین طوفان فکری شما ثمر داد، باید لیست مرتب شده‌ای از کلمات الهام‌بخش به طراحان خود بدهید تا کار خود را با آن شروع کنند. حالا زمان طراحی اولیه لوگومارک است (باید ابتدا روی لوگومارک خود تمرکز کنید و بعد وردمارک را اجرا کنید). طبیعتا، یک لوگو خوب نشانی تصویری است که نشان می‌دهد شما چه کسی هستید و چه کاری انجام می‌دهید. هیچ روش مشخصی برای طراحی وجود ندارد، اما تحقیقات نشان می‌دهد که استفاده از شکل‌های مختلف می‌تواند روی ادراک افراد از پیام برند شما تأثیر بگذارد. با توجه به پیامی که قصد بیان آن را دارید، در نظر گرفتن به این موضوع می‌تواند بسیار مهم باشد.
برای مثال، بررسی‌های انجام شده توسط ژورنال تحقیقات مصرف‌کننده و شرکت برندینگ Siegel+Gale نشان می‌دهد که شکل‌‌های دایره‌ای و یا ارگانیک با موارد زیر مرتبط هستند:

  • نرمی
  • مهربانی
  • گرما / مراقبت
  • تفریح
  • تازگی
  • دوستانه بودن
  • نوآوری

همچنین شکل‌های هندسی با موارد زیر مرتبط هستند:

  • سختی
  • ماندگاری
  • قدرت
  • نوآوری
  • احترام
  • هوش

وقتی در مراحل اولیه طراحی لوگو هستید، خوب است که این موارد را در ذهن داشته باشید.

چطور این کار را انجام دهید؟

هدف از برگزاری طوفان فکری برای طراحی اولیه، ترجمه کانسپت‌ها (ایده‌ها)به تصویر است. تیم مورد نیاز شما مدیر خلاقیت، مدیر پروژه و طراحان هستند. شما فهرست کلمات الهام‌بخش انتخابی را چاپ کنید و روی یک بُورد بچسبانید (یا آن‌ها را روی وایت‌بورد بنویسید). کاغذ پخش کنید و از طراحان خود بخواهید طراحی اولیه‌ایده‌های بصری را با استفاده از این کلمات شروع کنند (مثلاً مفهوم لوگو یاری‌رسان/کمک‌کننده می‌تواند شبیه باشد به دست دادن، در آغوش کشیدن دو نفر و یا حتی یک کامیون که چیزی را می‌کشد). خجالتی نباشید، باید تا جایی که می‌توانید‌ایده بصری روی کاغذ داشته باشید، اصلاً مهم نیست چقدر مسخره و یا بی‌ربط به نظر برسند.
در پایان جلسه، مدیر خلاقیت باید ۳۰-۲۵ مفهوم را انتخاب کند. باید بتوانید آن‌ها را در ۵-۴ دسته و یا موضوع قرار دهید. وقتی بازخورد می‌گیرید، متوجه می‌شوید که افراد بیشتر به سمت کدام موضوع و یا دسته خاص گرایش نشان می‌دهند (مثلاً “حرکت” یا “تعامل انسانی”).

مرحله ششم: طراحی‌های اولیه را به وکتور تبدیل کنید

این یکی دیگر از اصول طراحی لوگو که در آن متوجه می‌شوید لوگو شما در دنیای واقعی کاربرد دارد یا خیر.
مهم نیست چه چیزی طراحی می‌کنید، در هر صورت باید آنقدر شفاف و ساده باشد که بتواند در اندازه و رزولوشن پایین‌تر، مثل یک فاویکون و یا تصویر پروفایل شبکه‌های اجتماعی، هم قابل شناسایی باشد.

چطور این کار را انجام دهید؟

از تیم خود بخواهید آن ۳۰-۲۵ نمونه انتخاب شده را به وکتور‌های سیاه و سفید تبدیل کنند. به دو دلیل بسیار مهم باید به صورت سیاه و سفید کار کنید: یکی اینکه که لوگومارک/لوگوتایپ باید اساس طراحی قدرتمندی داشته باشد. اساساً باید بتواند بدون جذابیت افزوده‌ی رنگ، کارایی داشته باشد.
همچنین رنگ روی نظر اثر می‌گذارد. وقتی درخواست دریافت بازخورد می‌کنید، استفاده از رنگ می‌تواند موجب انحراف و یا نابودی یک لوگو بی‌نقص شود، مثلاً یک نفر ممکن است نتواند چیزی ورای آن رنگ نارنجی حال به هم زن را ببیند.
هم‌چنین، در این مرحله از اصول طراحی لوگو در نظر داشته باشید که لوگومارک باید در کاربرد‌های مختلف قابل خوانش باشد (مخصوصاً در نمونه‌های بسیار کوچک مانند فاویکون). این تمرین ساده باعث می‌شود احتمالاً چندتایی از طرح‌ها حذف شوند که اتفاق خوبی است. هدف شما ادامه دادن این روند حذفی است.

مرحله هفتم: برای گرفتن بازخورد باز هم گزینه‌ها را محدود کنید

این بخش جذاب اما سخت ماجراست (آماده نظرات زیادی باشید). هرچه گزینه‌های بیشتری ارائه کنید، افراد بیشتر گیج می‌شوند. به همین دلیل توصیه ما انتخاب یک تعداد محدود است.

چطور این کار را انجام دهید؟

برای گرفتن بازخورد، ۵-۳ گزینه قابل عملی شدن را ارائه کنید (به یاد داشته باشید که در این مرحله تنها بر روی لوگومارک گرافیکی کار خواهید کرد). گزینه‌های موجود را توزیع کنید، بازخورد جمعی را دریافت کنید و برای گام بعد تکرار کنید.

مرحله هشتم: گزینه‌های اصلی خود را معرفی کنید

با استفاده از بازخورد جمعی که دریافت کردید، دوباره گزینه‌ها را محدودتر کنید. با وجود این که ممکن است بحث و تبادل نظر بیشتری انجام شود، به یاد داشته باشید که هدف شما پیدا کردن لوگویی است که به بهترین شکل، برند شما را بیان کند.

چطور این کار را انجام دهید؟

گزینه‌های خود را به سه مورد برتر محدود کنید. اگر برای این کار با مشکل روبرو هستید، به بریف خود رجوع کنید. هرکدام از طراحی‌ها را نه فقط از منظر زیبایی بلکه از نظر بیان و ارتباط بررسی کنید. چه چیزی بیشترین تأثیر را خواهد داشت؟ چه چیزی بهتر نشان می‌دهد شما که هستید و چه کاری انجام می‌دهید؟ در این مرحله از مراحل طراحی لوگو برای نزدیک شدن به نتیجه نهایی‌، رنگ را به طراحی خود اضافه کنید.
بعد از این که سه گزینه لوگومارک خود را به دست آوردید، می‌توانید با گزینه‌های موجود برای وردمارک بازی کنید. پیشنهاد ما شروع با ۱۰ مورد است که می‌توانند با هرکدام از این سه، ترکیب و جفت شوند.

مرحله نهم: آزمودن، آزمودن، آزمودن

با داشتن سه گزینه نهایی، حالا زمان دریافت بازخورد بیشتر و تولید نمونه‌های آزمایشی بیشتر است، حتی اگر بی‌رحمانه به نظر برسد. به بسته‌بندی، صفحات لندینگ، تبلیغات و… فکر کنید.

چطور این کار را انجام دهید؟

اگر دنبال روشی آسان برای تست و آزمودن اصول طراحی لوگو هستید، می‌توانید از‌ایده هوشمند «استیون کوک» استفاده کنید که در اصل برای تست نام برند استفاده می‌شود. برای هر لوگو یک صفحه لندینگ برند شده بسازید. از نسخه‌های مشابه استفاده کنید و تنها لوگو را تغییر دهید. به مدت یک هفته، از تبلیغات هدفمند آنلاین برای مشتریان مورد نظر خود استفاده کنید. ببینید کدام صفحه بیشترین تغییر را داشته است.
احتمالاً بعد از این مرحله به بحث و گفت‌وگوی بیشتری نیاز خواهید داشت، اما به این ترتیب می‌توانید ببینید چه چیزی مؤثرتر است.

مرحله دهم: جمع‌بندی مراحل طراحی لوگو

در این مقاله از مجله عاج ۱۰ مرحله طراحی لوگو را مرور کردیم و در کنار از اهمیت طراحی لوگو مناسب در برندینگ گفتیم. به کار بستن این مراحل با توجه به راهنمایی‌هایی که در همین مقاله آمده کار دشواری نخواهد بود و کمی به پشتکار نیاز دارد.
آزمون و خطا و بحث‌های داخلی و آموزش به شما کمک می‌کند تا گزینه اصلی و رسمی خود را پیدا کنید. بعد از این که گزینه‌ی برنده خود را پیدا کردید، طراحی خود را نهایی کنید و یک راهنما تعریف کنید که چطور باید به صورت مؤثر استفاده شود.
هیچکس ادعا نکرده طراحی لوگو کار آسانی است. مهم این است که ادامه دهید. حتی اگر زمان بیشتری ببرد، بهتر است چیزی گرافیکی طراحی کنید که همه در مورد آن اطمینان دارند. ممکن است این روند چند دور بیشتر طول بکشد، اما در نهایت تیم شما به جمع‌بندی خواهد رسید.
وقتی کار لوگو تمام شد، هویت بصری خود را کامل کنید. البته که لوگو تنها قدم اول در طراحی یک هویت بصری منسجم و یکپارچه است. هم‌چنین اگر جایی گیر کردید، از کمک گرفتن نترسید. از راهنمایی عاج به عنوان یک آژانس خلاقیت استفاده کنید و یا با ما تماس بگیرید. ما عاشق این هستیم که برند شما را زنده کنیم.

پرسش‌های شما درباره مراحل طراحی لوگو

مراحل طراحی لوگو استاندارد چیست؟

۱) تعیین نفرات دخیل در طراحی لوگو
۲) بررسی هویت بصری برند
۳) طراحی بریف خلاقانه
۴) برگزاری جلسه طوفان فکری
شما می‌توانید سایر مراحل طراحی لوگو را در همین مقاله با جزییات بیشتر دنبال کنید و با راهنمایی‌های ارائه شده هر مرحله را اجرا کنید.

دانستن روند طراحی لوگو چه کمکی به برندینگ می‌کند؟

داستان موفقیت برند های بزرگی مثل کوکاکولا و نایکی به همین اصول طراحی لوگو برمی‌گردد. روزی که مدیران و تیم طراحی با رعایت اصول طراحی لوگو در این مقاله موفق شدند لوگوهای برجسته و به یادماندنی را برای مخاطبان خلق کنند و این برندها را به بخشی از زندگی روزمره آنها تبدیل نمایند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *