
یک لوگو نماینده یک برند است. به لوگوی Apple و MacDonald نگاه کنید. این برندها بلافاصله یادآور کسب و کار خود هستند. اصولاً لوگو سمبلی برای بیان یک برند است. اگر دقیقتر شوید متوجه خواهید شد که بسیاری از لوگوها معانی پنهانی در دل خود دارند. استفاده از روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو باعث شده تا بتوانیم بخشی از این معانی پنهان را حدس بزنیم. در این مقاله از عاج مگ، ابتدا به مفهوم روانشناسی رنگ ها اشاره میکنیم و سپس سه مرحله طراحی لوگو بر مبنای این روانشناسی را بررسی میکنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
لوگوها ممکن است روایتگر تاریخ آن کمپانی و یا یک تصویر بصری زیرکانه باشند. نامهای تجاری هرکدام بازگوکننده یک داستان هستند این همان چیزی است که انسان در آن زندگی میکند. اما چیز دیگری که داستان لوگوها را میسازد رنگ ها هستند.
بر اساس علم روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو، رنگ یک لوگو چیزهای زیادی راجع به آن برند بازگو میکند. در بسیاری از برندهای شناخته شده، رنگ لوگوی آن بخشی از هویت آن برند است. مثل رنگ سفید و سبز لیوانهای قهوه برند Starbuck و رنگ بنفش کاغذ بستهبندی برند Cadbury. برای برندهای جدید این رنگ ها هستند که تلاش میکنند که آن برند را به جایگاهی برسانند که مطلوب مشتری باشد.
ما در ادامه به بررسی ترفندهایی که برندهای بزرگ برای انتخاب رنگ لوگو ار آن استفاده میکنند خواهیم پرداخت، راجع به الگوهای آشکار شده لوگو دقیقتر میشویم و نگاه عمیقتری به کسب و کارهای بزرگ خوهیم داشت.
رنگ لوگو و هویت برند
ارتباط بین رنگ و هویت برند بسیار قوی است. محققان مجله آکادمی علوم بازاریابی در اینباره اظهار داشتند: ” همانطور که نام برند با دقت زیادی انتخاب میشود، رنگ هم دارای یک معنای ذاتی است که به هویت اصلی برند تبدیل میشود، به یادآوری نام برند کمک کرده و تصویر مطلوبی را فراهم میکند.”
آنها در تحقیقاتشان درمورد روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو، نشان دادند که چرا برخی از برندهای بزرگ از رنگ های خاص در لوگوی خود استفاده میکنند.
بطور مثال از رنگ آبی در ۷۵% موارد در لوگوی کارتهای اعتباری و ۲۰% هم در برندهای غذای فست فودی استفاده میشود. از رنگ قرمز هم ۰% در برندهای تهیه پوشاک و بیش از ۶۰% در برندهای خرده فروشی استفاده میشود. برای مصرفکنندگانی که روزانه هزاران بار با پیامهای تبلیغاتی مواجه هستند، این رنگ ها هستند که میتوانند در ناخودآگاه آنها پیامی راجع به محصولات آن برند بیان کند.
شرکتها و رنگ لوگوی آنها در لیست سالانه Fortune
با مطالعه روی این مقاله و اینفوگرافیک، بهتر است اول نگاهی به شرکتهایی که در لیست سالانه Fortune ۵۰۰ هستند بندازیم. در این لیست ما شاهد یک روند برجسته بودیم. رنگ آبی با اختلاف زیادی جز پرطرفدارترین رنگ ها برای لوگوی کمپانیها بود. دلیل آن ساده است، بر اساس دانش روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو، آبی رنگ بینظیری است. رنگ قابل اطمینان و پیچیدهای است. برای شرکتهایی که مربوط به امور مالی، تکنولوژی، بیمه و سلامت و… هستند آبی رنگ شایستهای است.
از طرف دیگر رنگ قرمز هم دومین رنگ پرطرفدار در بین شرکتها بوده است. طبق تحقیقات Labrecque و Milne از این رنگ بیشتر برای برندهای فست فود و خرده فروشیها استفاده میشود.
رنگ بنفش هم کم کاربردترین رنگ در بین برندهاست. درحالیکه از رنگ صورتی تا به حال در لوگوی هیچ برندی استفاده نشده است.
روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو
این غیرممکن است که درمورد رنگ لوگو و برندینگ صحبت کنیم ولی از روانشناسی رنگها در طراحی لوگو چیزی نگوییم. ما در اینجا قصد داریم درمورد برخی از رنگ ها و واکنشی که انسان نسبت به آنها دارد صحبت کنیم.
طرفداران روانشناسی رنگها بر این باورند که میتوان از این نظریه برای ایجاد واکنشهای خاص در مشتریان استفاده کرد.
بدون شک، محققان و بازاریابان الگوهای تغییر رفتاری انسان در برابر رنگ های مختلف را ارزیابی کردهاند ولی این موضوع انکارپذیر نیست که ممکن است واکنشها متفاوت باشد مثلاً یکنفر با دیدن رنگ قرمز هیجانزده میشود و شخص دیگری با دیدن این رنگ به یاد خونریزی میافتد. یا اینکه رنگ مشکی هم میتواند نماد قدرت و اعتماد و در موقعیتی دیگر نشانه زمخت و خشن بودن باشد. فاکتورهایی مثل فرهنگ، جنسیت و سن میتواند در نوع واکنش افراد به رنگ ها تأثیر بگذارد.
به عبارت دیگر روانشناسی رنگها در طراحی لوگو همیشه و در هر شرایطی یکسان عمل نمیکند. هیچ رنگی وجود ندارد که بخواهد بطور قطعی موفقیت برند شما را تضمین کند. اما انتخاب یک رنگ غلط میتواند باعث شود که از برند شما در بازار مورد هدف چشم پوشی شود.
به هر حال یک ارتباط خاص بین رنگ ها و ذهن مشتریان وجود دارد. برای مثال همبستگی بین رنگ نارنجی و انرژی بخش بودن آن یک چیز ذاتی نیست بلکه نتیجه این باور است که اکثر برندهایی که میخواستند حس انرژی را در مخاطب تحریک کنند از رنگ نارنجی استفاده کردهاند. وقتی مخاطبان رنگی را میبینند بصورت ناخودآگاه پیامی به آنها منتقل میشود. به این ترتیب است که روانشناسی رنگ، پیشگویی خود را ثابت میکند.
البته جنبههای فیزیولوژیکی هم در این زمینه دخیل هستند. مثلاً وقتی شما تابلوهای تبلیغاتی با لامپهای مهتابی را نگاه میکنید هنگام روشن شدن لامپ ممکن است دچار دوبینی شوید ولی در این حالت هم نمیشود این موضوع را انکار کرد که بعضی از رنگها بیشتر چشم شما را تحت تأثیر قرار میدهند و برخی دیگر خنثیتر و آرامتر هستند.
یکی از شرکتهایی که از روانشناسی رنگ ها در طراحی لوگو به سود خود استفاده کرده MacDonald است که لوگوی آن در بین فودکورتهای مختلف و یا حتی توسط رانندهای که در جاده در حال رانندگی است براحتی قابل دیدن و شناسایی است چون رنگ زرد منحنیهای طلایی این لوگو مثل آژیر عمل میکند.
لوگوهای رایج
مانند خیلی از آیتمهای طراحی، سبکی از لوگو برای مدتی باب روز و رایج میشود. خیلی از برندها هر ۵ سال با ریبرندینگ لوگوی خود را تغییر میدهند. اینکار باعث میشود که لوگوی آنها مطابق مد پیش برود درحالیکه هویت اصلی برند را همچنان حفظ کردهاند.
زمانیکه میخواهید لوگوی برند خود را تغییر دهید راجع به اهداف کسب و کارتان خوب فکر کنید. اگر کسب و کار کوچکی دارید بد نیست که لوگوی خود را آپدیت کنید ولی اگر کسب و کار شما بزرگ و وسیع است بهتر است از همان ابتدا لوگویی انتخاب کنید که تا دههها بتوانید از آن استفاده کنید.
معانی و نمادهای رایج رنگها
بیایید نگاه دقیقتری به معانی خاصی که رنگها با خود به همراه دارند بندازیم و در دنیای رنگها با عمق بیشتری حرکت کنیم.
۳ گام برای ساخت لوگو بر اساس روانشناسی رنگ ها
تحقیقات صنعتی: از خودتان بپرسید که این کسب و کار چه هدفی دارد و مخاطبان آن چه کسانی هستند. به خاطر داشته باشد که لوگوی شما باید برای مشتریایدهآل شما جذاب باشد و همچنین قابل رقابت باشد. استراتژی برند شما تعیین خواهد کرد که آیا از لوگوهای رایج استفاده کنید یا اینکه به یکسری از سنتها پشت کرده و نوآوری داشته باشید، دانستن این موضوع بسیار برای کسب و کارتان مهم است.
نوع لوگوی خود را انتخاب کنید: دو نوع لوگو وجود دارد که برجستهتر از سایر دستهبندیها هستند، لوگوهایی که صرفاً حاوی نوشته هستند و لوگوهایی که نماد چیزی هستند. در دسته اول صرفاً تمرکز روی اسم کمپانیست و در آن تنها روی فونت نوشته و رنگی که از آن استفاده میشود توجه میشود. در دسته دوم هم چیزی که لوگو را به یاد ماندنی میکند تمرکز بر اشکال گرافیکی بکار رفته در آن است.
طرح رنگ خود را انتخاب کنید: راجع به اینکه لوگوی شما قرار است تداعیگر چه چیز در ذهن مردم باشد خوب فکر کنید. کدام رنگ بهترین گزینه برای اینکار است؟ رنگ هایی که انتخاب میکنید احتمالاً ورای یک لوگو هستند و ممکن است در وبسایت، کارت ویزیت و… نیز استفاده شوند.